Meniu Închide

În Ferentari oamenii se organizează comunitar și învață advocacy

Comunitățile defavorizate din România suferă din cauza multiplelor tipuri de discriminare: rasism (pe baza etniei diferite ce cea majoritară), clasism (din cauza lipsei resurselor materiale), misoginie (femeile, jumătate din populația acestor comunități, au parte de comportament nepotrivit care ajunge până la violență fizică), ablesism (persoanele cu dizabilități sunt excluse cu totul de la viața socială). 

Ferentari este una dintre aceste comunități. Oamenii de aici se simt abandonați de instituțiile statului, refuzându-li-se astfel dreptul de a trăi o viață decentă. 

Multe dintre locuințele din Ferentari sunt fără acces la utilități publice (apă, gaze, curent electric, internet), fără acces la educație de calitate (școlile și grădinițele se împuținează, after school-urile se închid, organizațiile care oferă suport copiilor întâmpină diferite obsacole etc.)
Oamenii au acces limitat la servicii de calitate slabă (multe dintre nevoile medicale ale oamenilor din comunitățile defavorizate nu sunt rezolvate niciodată, agravându-se în timp). 
Comunitatea nu are acces la servicii de consiliere îndrumarea juridică realizată într-un mediu prietenos poate contribui la capacitarea persoanelor din grupurile defavorizate și la preluarea controlului asupra vieții lor civice, contribuind astfel la consolidarea unui stat democratic sănătos, cu cetățeni activi. De asemenea, consilierea psihologică joacă un rol esențial în sănătatea mintală a oamenilor, iar comunitățile defavorizate reprezintă un loc în care nevoia consilierii psihologice este mai ridicată decât în orice alte comunități.

Am stat de vorbă cu echipa Merg.in despre cum facem noi organizare comunitară și advocacy în Ferentari, iar rezulatul discuției noastre îl găsiți aici